Gastenboek
Foto's
Nieuwaggregaat
-

woensdag, mei 11, 2005

posted by Sander : 12:14 [print]
Zo zegt de Metro:
Eén werkende versus 25 AOW-ers

Stel je bent 25 jaar oud, je hebt een leuke baan en je betaalt keurig belasting. Elke dag ga je met de bus naar je werk. Naast je zit een vriendelijk echtpaar van 70 jaar oud. Uiteraard betalen zij hun reis met de goedkope roze strippenkaart. Dat vervoersbewijs betaalt het stel van hun AOW-pensioen. En die uitkering betaal jij.
Sterker, ten opzichte van één werkend persoon in de leeftijd tussen 20 en 65 jaar staan 25 bejaarden, zo blijkt uit een gisteren verschenen publicatie van de Sociale Verzekeringsbank.
Veel? Het wordt nog erger. Nu zijn er 2,5 miljoen mensen met een AOW, in 2011 zijn dat er 3 miljoen. In 2038, de tijd dat jij langzaam aan je pensioen begint de denken, zijn er maar liefst 4,5 miljoen AOW-ers. Of te wel: een stadsbus met zo'n 48 zitplaatjsen tegenover welgeteld een werkend persoon: de buschauffeur.
RENE QUIST
Zo? 2,5 miljoen mensen met een AOW en er staat één werkende tegenover 25 bejaarden. Dat brengt het aantal werkenden op ..... 100.000 mensen. Of te wel: iedereen werkt bij Philips!

Op een iets serieuzere noot: wat doet dit opinie-als-nieuws stuk op de voorpagina van de Metro?!! Ik betaal het pensioen van de AOW'ers? Ehm, de huidige baby-boomers betalen allemaal mee aan het AOW-spaarfonds (waar de AOW-uitkeringen vanaf 2020 onder andere van zullen worden betaald), welke in 2020 140 miljard zal bevatten.

Als je trouwens geen klungel met cijfers bent kijk je even op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek en zie je dat Nederland 10.960.000 werkenden telt. Omgerekend: 100 (eigenlijk 109,6) werkenden tegenover 25 bejaarden. Maar ja, dan zit de bus een beetje vol en dat kan niet volgens meneer Quist.

UPDATE: Ik heb de aangehaalde publicatie van de SVP zelf ook gevonden, waar 't verdikkeme gewoon goed in staat:
Meeste AOW-klanten in provincie Zeeland
De vijfenzestigplussers zijn in de provincie Zeeland het best vertegenwoordigd, met meer dan 28 AOW’ers op honderd mensen tussen 20 en 65 jaar. Maar ook Drenthe staat hoog genoteerd met 27 AOW-ers. In Flevoland wonen in verhouding de minste AOW-ers: 14 op honderd mensen tussen 20 en 65 jaar.
Weg met Rene Quist!
HoloFRaSe - "Sometimes a single word may represent an entire thought"
design by Sander
Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com